tisdag 9 maj 2023

Teachers

Teachers
Teachers
1984
Bolag: Warner Home Video

  Märkligt hur den här filmen har undgått mig tidigare. Eller jag har känt till dess existens fast mer via att jag har soundtracket nånstans i hyllorna, med fina tidsmarkörer som 38 Special och The Motels.
  Det är inte den enda tidsmarkören här kan jag glatt meddela. Nick Nolte spelar Alex Jurel, en "skön" lärare som kanske inte allt gör sitt jobb korrekt men är populär bland eleverna. Han jobbar på en problemskola som precis har tagit emot en existenshotande stämning från en f d elev som påstår att han inte lärt sig något i skolan.
  Detta samtidigt som Alex brottas med skolans vardagliga problem, stökiga killar och en elev som blir gravid med gympaläraren.
  Det finns inte mycket som griper tag eller blir speciellt intressant här, utan fungerar bäst som fint tidsdokument från en 80-talskaotisk amerikansk highschool.
  Men det som verkligen slår en är ju rollistan. Om man är birollsentusiast så är detta rena julafton. Richard Mulligan, Jobeth Williams, Judd Hirsch, Lee Grant, Art Metrano (från Polisskolan!), Royal Dano och Morgan Freeman springer om varandra i skolkorridorerna, och på elevsidan hittar vi Ralph Macchio, Laura Dern och Crispin Glover. Otroligt härligt att se dessa äldre fullblodsproffs blandas med rising stars från 1984.
  Man hade kunnat önska att filmen skulle greppa tag i en mer än den gör. Det finns lite tokroliga element som i och för lättar upp eländet en aning, men som allra mest gör filmen till en lite lustig blandning av Döda Poeters Sällskap (präktigheten), Breakfast Club (soundtrackkänslan) och Polisskolan (pranks).
  Men ändå, så himla härlig att se!

1 kommentar:

  1. Trevlig film det här som jag också "upptäckte" härom året. Rollistan i sig är som du är inne på tillräckligt vass för att detta ska funka. Småmysigt och värt en titt.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2021/09/teachers.html

    SvaraRadera