lördag 17 juni 2023

Prince of the City

Prince of the City
Prince of the City
1981
Bolag: Warner Home Video

  I och med Treat Williams frånfälle häromdagen skärskådade jag hans filmografi och kom att tänka på den här filmen, som jag minns som bra men aldrig har sett om. Mastiga 2 timmar och 40 minuter kan ha varit en anledningen att det inte hänt.
  Men nu hatten av för Treat och in med filmen i spelaren.
  Han spelar Daniel Ciello, en polis i en framgångsrik narkotikagrupp, som dock själva är insyltade i knarkverksamhet. En dag blir han kontaktad av FBI som gör en utredning kring gruppen, och vill att Daniel ska bära mikrofon för att kunna samla bevis mot de kriminella poliserna.
  Daniel tackar ja i hopp om att skipa rättvisa mot korruptionen men inser snart att de kollegor han är på väg att förråda är hans riktiga vänner. Hans enda vänner.
  Efter en lite trevande start bland knarkare och langare i New Yorks gränder blir filmen mer ett kriminaldrama än en polisfilm. Passar mig fint. Jag kan tycka att med en speltid på över 2,5 timme så borde det finnas gott om utrymme att få en stark känsla för karaktärerna, men det får jag inte direkt. Däremot en känsla för själva filmen och storyn som känns innerlig, på något vis.
  En Sidney Lumet-film. Kungen av action-med-känslor. Inte hans bästa men väl värd sin långa speltid ändå, tycker jag.

2 kommentarer:

  1. Denna gillar jag. Lumet gjorde ju Serpico 1973 och denna skulle man kunna säga är hans tidiga 80-tals version på samma tema. Gillar båda även om Serpico är den mer kända. Denna har setts åtminstone två gånger och gillade den båda gångerna.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2008/08/prince-of-city.html

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa. Dags att se om Serpico känner jag! :)

    SvaraRadera