torsdag 17 augusti 2023

Ingen Utväg

Ingen Utväg
No Way Out
1987
Bolag: Esselte-Orion

  Den här minns jag som oerhört bra. Har ändå aldrig sett om den. En sån där film jag ramlade över på typ FilmNet har jag för mig, och inte kunde slita mig från.
  Tom Farrell (Kevin Costner) är en officier som precis fått jobb på Pentagon hos försvarsminister David Brice (Gene Hackman) när han inleder ett förhållande med Susan Atwell (Sean Young). Hon visar sig dock även vara försvarsministerns älskarinna och när denne blir svartsjuk på hennes nya romans råkar han döda henne i ett bråk.
  Han berättar för sin rådgivare Scott (Will Patton) som blir besatt av att rentvå honom och försöker koka ihop en alternativ historia om en rysk spion inom Pentagon som ska ha gjort det. Men så måste de ju också hitta hennes andra man, den enda som vet om att Brice hade ett förhållande med henne. Tom hamnar mitt i jakten på den som ju är han själv. Inlåst i Pentagon och snart börjar bevismaterial och fingeravtryck från hennes lägenhet dyka upp.
  Den här tycker jag håller oväntat bra. Det är en otroligt bra thriller, både i avseendet att den aldrig blir tråkig och i att den har många lager av spänning. Fint birollskalas i rollistan också. Men mest av allt uppskattar jag att den är precis lagom politisk för mig. Det finns en klar spänning i maktspelet här, men det kräver ändå inte att man ska ha koll på parlamentariska system, militära strategier eller annat som brukar göra att jag känner mig rätt dum.
  En snygg och välskriven mordthriller. Allt man behöver, ibland.

1 kommentar:

  1. Instämmer, har alltid gillat denna. Fanns hemma på video när jag växte upp och den har setts ett antal gånger. Håller lika bra än idag. Kevin Costner, Gene Hackman och Will Patton är alla klart bra.

    Upptäckte senare att det är en remake på en gammal film-noir vid namn The Big Clock som också är klart bra.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2019/05/no-way-out-revisited.html
    https://moviesnoir.blogspot.com/2012/09/the-big-clock-revisited.html

    SvaraRadera