tisdag 8 augusti 2023

Kramer Mot Kramer

Kramer Mot Kramer
Kramer vs Kramer
1979
Bolag: Video Express

  Det är med viss oro jag ser om den här filmen. Tveklöst placerat på livets klassikerhylla av mig. Har rekommenderat den till många genom åren. Berörd av den som liten, då såg jag den genom barnets ögon. Några år senare ur ett vuxnare perspektiv. Men nu var det väl uppåt 25 år sedan jag såg den senast. Saker kan ändras. Till exempel preferenser.
  Dustin Hoffman och Meryl Streep spelar Ted och Joanne Kramer. Ted är en karriärstörstande reklamare och Joanne är förpassad till att vara hemmafru och ta hand om sonen Billy. Men en dag får Joanne nog och lämnar familjen för att förverkliga sig själv. De hör inte av henne på flera år, men under den tiden hinner Ted och Billy knyta starka band och han får äntligen prioritera sin son framför arbete.
  Några år senare dyker Joanne upp igen. Hon har startat en egen karriär och är redo att ta hand om Billy igen, men det vill så klart inte Ted och en långdragen rättsprocess drar igång.
  Kramer Mot Kramer slår an precis samma ton som den gjorde när jag såg den senast. Den känns på något vis tidlös i sin känsla. Annars får man ju ofta tänka tanken att "det var en annan tid" när man ser äldre filmer om relationer, men detta skulle lika gärna kunna varit idag. Kanske bidrar den ljuvliga New York-miljön till den känslan också.
  Men framför allt så ju alla huvudroller det otroliga. Förutom Hoffman och Streep (så klart) även barnskådisen Justin Henry som Billy och Jane Alexander som väninnan är makalöst fina. Överhuvudtaget så uppskattar jag den vänliga tonen i filmen, det är ju ändå upplagt för en massa hat och konflikter men alla karaktärer vill varandra väl och den stämningen känns som en större utmaning att få fram på film än en massa uppslitande grälscener.
  Finkalibrigt och tidlöst. Fortfarande en favorit!

1 kommentar:

  1. Yes! Instämmer, detta är en riktigt fin och tidlös film som jag verkligen gillat varje gång jag sett den. Just det där du nämner om att det är en vänlig film och hela inramningen plus utmärkta prestationer spelar in. En av de allra främsta och en favorit i genren.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2014/09/kramer-vs-kramer.html

    SvaraRadera