måndag 27 augusti 2012

Drömbruden

Drömbruden
The Sure Thing
1985
Bolag: HemFilms

  Av den enorma mängden ungdomsfilmer som kom i mitten av 80-talet har det bara varit en med någorlunda renommé som jag aldrig sett. Jag har alltid mött Rob Reiners Drömbruden (eller En Säker Tjej som den hette på bio) med skepsis och förutfattade meningar. Anledning har väl varit en kombination av titel, omslag och att John Cusack i ärlighetens namn är en rätt olustig skådespelare.
  Men jag tänkte väl att det kan vara dags att kavla upp ärmarna och se den till slut ändå. Det börjar precis som jag trott. Under hela förtexterna (vi snackar alltså flera minuter) är det närbilder på en bikinitjej av 80-talssnitt som oljar in kroppen. Kanske för att få ner förväntningarna.
  Sedan följer nämligen en dialogtät ungdomsfilm som inte är olik det som Judd Apatow och hans gäng gjort sig ett namn på senaste åren. Rollfigurerna är karikatyrer av alla klassiska college-figurer (behöver inte ens räkna upp dem) och för att vara en 27 år gammal film är det rätt tätt mellan popkulturella referenser och annat som annars mer hör dagens uppdaterade genre till.
  Så långt är jag med och kan faktiskt sitta och le lite åt mysig 80-talsstämning. Det känns ändå rätt lyxigt att få höra "You Might Think" med The Cars i en diskoteksscen.
  Det är dessvärre då den riktiga handlingen börjar. John Cusack och Daphne Zuniga är varandras motsatser och ska ta sig till Kalifornien tillsammans av två olika anledningar. Opposites attract osv. Ingen av dem är rolig. De bara skriker på varandra, kastar väskor och hela sista timmen känns som en lång Richard Pryor-scen som aldrig vill ta slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar