torsdag 1 november 2012

Börja Om Från Början

Börja Om Från Början
Starting Over
1979
Bolag: Esselte Video

  De absolut svåraste filmerna att skriva om är de som är riktigt bra. Ofta för att det lättare att peka på varför en film är dålig, fånig eller vad det nu må vara. Det fina med Börja Om Från Början är att den är så förtjusande. Lite svårt att utveckla det.
  Phil och Jessica ska skiljas och har ett kort sista samtal innan Phil ger sig iväg till sin nya lägenhet. Phil blir omhändertagen av sin äldre bror med fru och presenterad för bibliotekarien Marilyn som han inleder en komplicerad vänskap med. Där är själva handlingen men den är egentligen inte det viktiga.
  Det är snyggt, roligt, välskrivet och New Yorkskt utan att vara Woody Allen-hysteriskt. Och det börjar ungefär så bra som en film kan börja. Det är inte första gången som jag skriver att en film inte riktigt når upp till vad den lovar under de första minuterna. Det är egentligen inte så att inledningsscenen är någon filmklassiker men den får mig på precis rätt filmhumör.
  Jill Clayburgh är så klart fantastisk som godhjärtade Marilyn. Hennes absolut motsats är Phils exfru Jessica, en självsäker men kanske inte så begåvad låtskrivare, spelad av Candice Bergen.
  Burt Reynolds är också helt ok som velige och egentligen inte speciellt sympatiske Phil, fast så fort man kanske irriterar sig lite på hans karaktär så kommer någon scen på en höstlövig Boston-gata som gör att man myser igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar