måndag 25 februari 2013

Hissen

Hissen
De Lift
1983
Bolag: Warner Home Video

  Warner-katalogen 1985. Polisskolan på framsidan. Älskade att sitta och titta i den. Av någon anledning gillade inte pappa att jag hade den på mitt rum. "Den ska ligga vid videon." Johopp. Mot slutet av katalogen fanns rysarna. Jag hade ingen som helst relation till skräckfilm så bara att titta på omslagen av The Shining, Salem's Lot och Audrey Rose var skräckinjagande nog. Där fanns också Hissen med omslaget här bredvid, och ja, ni förstår.
  Jag kan väl hålla med om att filmen inte är mycket för en 11-åring att se, fast kanske inte då främst för läskigheten utan för att det är en rätt trött thriller.
  Sedan visste jag inte att detta faktiskt är en holländsk film. Svenska hyrutgåvan är dubbad till engelska vilket gör att känslan av eurocrime är ganska påtaglig. Ett leende på läpparna. Handlingen är rätt lam egentligen. En hiss orsakar olyckor i en stor kontorsbyggnad där de flesta våningarna är outhyrda. En hissreparatör får känslan av att något är fel och börjar tillsammans med journalist (som är väldigt lik Gunnel Fred) undersöka vad som ligger bakom.
  Så länge man är inne på olyckorna i huset är filmen rätt mysig faktiskt. En känsla av Poltergeist, en känsla av videovåld, en känsla av eurocrime. Specialeffekterna är rätt skoj också. Känns lite Kaj Steveman på något vis. Ju mer man tänker på det desto konstigare känns det att detta faktiskt är en film utgiven på video av Warner. Måste vara något som följt med något stort licenspaket de köpte.
  Men sedan när folk har dött klart i hisschakten blir det som vilken tråkig och dum thriller som helst. Det är som alltid lite roande att se på daterade teknikthrillers dock. Här handlar det om ett företag som experimenterar med microchips som gjorde att hissen fått egen kraft. Hehe.
  Ett solklart fall för privatdeckaren/hissreparatören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar