tisdag 16 juli 2013

Rivalerna

Rivalerna
Killjoy
1981
Bolag: MDC

  Det var ett tag sedan jag var inne i tvfilmsloopen nu. Jag simmade i sådana här filmer i vintras. Stabila tv-deckade i långfilmsformat med hantverksmässiga skådisar som lagt lite heder i att vara med i tio tv-filmer om året.
  Och ja, tv-deckare var ordet. Mordvapen, motiv, plats för reklampauser. Cluedo-känslan. Det enda som befriande nog saknas är poliser. Jätteskönt. Just snutjargongen är ju det mest tröttsamma med deckargenren.
  Laury (Kim Basinger) berättar att hon är förlovad med Max (Stephen Macht), vilket gör barndomsvännen Paul (John Rubinstein) avundsjuk och får honom att hitta på en historia om att Max varit otrogen med en kvinna vid namn Joy Morgan. Kvinnan ska enligt Paul vara påhittad, men mer och mer visar på att hon faktiskt finns.
  Låter kanske inte så upphetsande men det är faktiskt inte så dumt. Många oväntade och lite konstiga vändningar (inte sällan före ett "reklamavbrott") på ett sätt som påminner om en klurig short story av Roald Dahl eller Alfred Hitchcock snarare än den traditionella polisdeckarintrigen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar