söndag 11 april 2021

Tvillingsystern

Tvillingsystern
Image of Death
1978
Bolag: Global Video

  En av de stora härligheterna med att se film på gamla vhs-hyrisar är inramningen. Bolagsvinjetterna och trailers för andra samtida videosläpp ramar in tidsandan perfekt innan filmen börjar. Marginella bolaget Global Video släppte den här filmen. De hade inte riktigt gått charmkursen i hur man vaggar in tittaren i den rätta känslan den här gången. Kassetten inleds direkt med ett ogästvänligt synkpip till testbild i några minuter innan filmen plötsligt drar igång. Eller rättare sagt vad jag upplever som några minuter in i filmen.
  Men jaja, nu är vi igång!
  Yvonne (Cathey Paine) är en vacker men fattig ung kvinna som hör talas om hur hennes klasskamrat Barbara (Cheryl Waters) fått ärva 6 miljoner. Yvonne och Barbara förväxlades som unga, och Yvonne får idén att återuppta bekantskapen bara för att mörda henne och ta hennes identitet (och pengarna hon ärvt).
  Märkligt grepp kan tyckas men hon har varit borta ett tag så inledningsvis verkar ingen märka något. Men så småningom börja folk ana att saker inte står rätt till.
  En australiensisk thriller är detta. Detta parallella universum vad det gäller film. Inte alls lika starkt filmlands-ID som till exempel England. En brittisk film framhävdes ofta som en kvalitetsfaktor på omslaget, medan australiskt mer var något man fick tugga i sig om man rörde sig på videobutikernas billigare hyllor. Det irländska köttet.
  Lite synd egentligen, för jag tycker det är rätt mysigt med den där tv-filmskänslan jag får av hantverksmässiga filmer där jag inte känner igen en enda skådis.
  Inte är detta någon "thriller-rysare" som det står på omslaget, snarare en dramathriller med smak av 80-talig miniserie. Men jag gillar den. Sidney Sheldons ande vilar här, kanske är det femme fatale-grejen som spökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar