lördag 10 juli 2021

Djävulens Blodiga Natt

Djävulens Blodiga Natt
The Night God Screamed
1971
Bolag: Mariann

  Videovåldsvågen och moralpaniken som följde med den fick ju så klart motsatt effekt i många avseenden. Bland annat så blev ju de tidiga årens ibland ganska brutala svenska titlar något av en norm om man skulle locka kidsen att dra hem filmen till gillestugan. Här har Bert Karlsson och hans Mariann Video i vanlig spekulativ framåtanda klistrat på en riktig videovåldstitel på en helt ordinär thrillerrysare från 1971.
  Jag tycker den börjar rätt bra ändå. En kristen ungdomssekt ger sig ut på ett korståg för att döda präster och predikanter från vanliga kyrkan. Ett av morden blir bevittnat av prästens fru Fanny (Jeanne Crain) som sedan vittnar mot sektens ledare, en Jesusfigur med lite Cat Stevens-aura och en helt sinnessjuk unibrow.
  Ledare och ett par av hans lärjungar döms till döden för mordet och Fanny blir efter rättegången uppvaktad av sektmedlemmar som säger att de ska hämnas.
  En tid senare ska hon sitta barnvakt åt tre tonåringar (som spelas av vad som ser ut att vara 30-åringar) i ett ensligt hus på landet. Sakta ser de hur sektmedlemmarna omringar huset för att ta sin hämnd
  Här hade det kunnat bli en Death Weekend eller Funny Games. En oförutsägbar och smärtsam hämndrulle. Men istället blir det en mysrysare med knarrande dörrar och glappande lampor som Disney säkert hade skriva under på om man tog bort ett par lite sleaziga sektscener.
  Visst, det finns ett par hyggliga scener och en liten twist på slutet, men någon Djävulens Blodiga Natt är det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar