söndag 1 augusti 2021

Levande Död

Levande Död
Last of the Good Guys
1978
Bolag: Video Trade

  Den här filmen hade jag visst sorterat in som tv-thriller. Slentrianmässigt efter omslaget antar jag. Någon thriller är det absolut inte, vet jag nu, men däremot inte lätt att veta vilken hylla den hellre skulle stå på.
  Det här skåpmatssläppet från Video Trade är en tv-film från 1978 som börjar i dramahörnan men slutar som buskis. Polissergeanten Nichols (Robert Culp) har befälet över ett gäng yviga poliser som av kollegorna kallas freak squad. De lallar runt och blir kompis med brottslingarna snarare än att ta fast dem. I patrullen finns egentligen bara en ordentlig polis, Frank O'Malley (Larry Hagman), en rättskaffens polis i den gamla skolan som ofta tar skott för kollegornas dumheter.
  När han bara har några veckor kvar till pension berättar han för kollegan Lucas (Dennis Dugan) att han lider av akut leukemi och förmodligen inte kommer leva ens till sin pensionsdag. Problemet är att familjens efterlevandepension bara utfaller om han är vid liv vid pensionsdagen. O'Malley kämpar på för att orka jobba de sista veckorna, men en dag tar det stopp och han dör i bilen bredvid kollegan.
  Lucas inser att familjen inte kommer klara sig utan pensionen och bestämmer sig för att han och resten av freak squad ska dölja faktumet att O'Malley är död och på olika sätt få det att verka som att han jobbar till pensionen. De lånar varandras badgar, de hittar på ursäkter inför polischefen och de får sina kriminella vänner att ställa upp för att vittna om att de haft kontakt med O'Malley.
  Polischefen börjar alltmer misstänka att något är fel och börjar skugga poliserna för att se vad som händer om dagarna.
  Som sagt, delen där O'Malley är sjuk, har dödsångest och oro för familjens framtid kanske inte är becksvart drama men det finns klart en svärta där, om än inte speciellt engagerande. Men från att de gömmer hans kropp och börjar hitta på lögner för att få honom att verkar leva blir det i princip Vallarna-buskis fast med en nästan imponerande brist på roliga scener.
  Idén är ju inte superdålig, men vill man se lite mer humor på ämnet så kan man hellre se Länge Leve Bernie eller Short Time. Det enda som håller upp modet här är väl myset av en tv-film från 1978 inte verkar sett dagens ljus sedan dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar