torsdag 13 januari 2022

Who Killed Mary?

Who Killed Mary?
Who Killed Mary Whats'ername?
1971
Bolag: Walthers

  Det har blivit mycket gatumisär på sistone. Ingen planerad händelse, bara råkat bli oproportionerligt många prostituerade som fått sätta livet till på sistone i mitt videotittande.
  Den här filmen börjar med ett mord på en prostituerad kvinna, Mary. Samtidigt som hennes kropp rullas in på sjukhuset så är en pensionerad boxare, Mickey Isadore, där för att behandlas för sin diabetes. Mickey (Red Buttons) är en rättskaffens man som irriterar sig på hur vårdpersonal och polis inte alls verkar bry sig om vem hon var, så när han kommer ut från sjukhuset bestämmer han sig för att ta reda på det och vem som mördade henne.
  Till sin hjälp har han påhittiga dottern Della (Alice Playten) och de stöter ihop med unga filmaren Alex (Sam Waterston) som turligt nog håller på med en dokumentärfilm om prostituerade och kan ha fångat Marys sista natt på gatan på bild.
  Ja, en liten pusseldeckare är detta, även om omslaget vill sälja oss videovåld. Ingen oäven sådan dock. Även om storyn i grunden är lite trött så finns där snygga vändningar och upplägget med att pussla ihop mordnatten med små filmsnuttar är effektivt.
  Men tyvärr så drunknar ljusglimtarna i en evigt närvarande känsla av tv-deckare. Eller nästan känslan av parodi på tv-deckare, typ Police Squad, men det kanske mer är den 70-taliga tidsandan som spökar där. Jag tänker mig precis samma manus fast i händerna på någon Giallo-gubbe hade kunnat vara en klassiker idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar