måndag 10 januari 2022

Ensam Är Pest

Ensam Är Pest
The Lonely Guy
1984
Bolag: Esselte Video

  Ögnade genom Steve Martins filmografi häromdagen. Inte lätt att hålla isär hans mest typiska filmer. Vilka man sett och inte. Överdrivna screwball-komedier med hjärta. Där har vi det.
  Just det här med hjärta var väl hans lilla specialitet jämfört med de flesta andra gaphalsarna i SNL-fåran.
  Här har vi just en sån. En riktig typisk Steve Martin-film.
  Han spelar Larry Hubbard, en lite sorglig och tråkig man som arbetar med att skriva gratulationskort. När han blir lämnad av sin flickvän blir ensamheten så stor att han börjar umgås med andra ensamma män i New York, i synnerhet den hopplöst ensamma och cyniska Warren (Charles Grodin).
  Warren ser inte mycket ljus i tunneln men Larry vägrar ge upp och faller till slut för en tjej som han inte vet namnet på, men blir besatt av att leta upp.
  Lite romcom-inramning får man säga. Och det är väl en romcom i dess lite vidare begrepp kanske, men just det där hjärtat och allvaret infinner sig aldrig riktigt. Det är lite som kompisen som ska skoja till det få fort konversationen blir allvarlig. Comic relief.
  Däremot tycker jag faktiskt att filmen är rätt rolig. Många bra dialoger, främst de mellan Martin och Grodin. Lite ståuppiga vardagsbetraktelser som sätter lite guldkant.
  På sina ställen är det nästan som att filmen försöker göra lite smart narr av romcom-genren, som en ZAZ-parodi nästan, lite Mel Brooks-flippat. Och det är väl inte så konstigt kanske. Filmen trampar runt på hans gator i New York, Neil Simon har varit med och pillat här också.
  Så oavsett vad omslaget och den svenska titeln antyder så är det väl en New Yorksk finkomedi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar