tisdag 28 juni 2022

Dödens Skörd

Dödens Skörd
The Dark Secret of Harvest Home, Part 1
1978
Bolag: Esselte Video

  En av de stora drömmarna när man botaniserar bland gammal film är ju att ramla över folkrysare med den rätta stämningen. Den trivsamma b-filmsstämningen.
  Här tycker jag det finns gott om potential. En stressad New York-familj har varit på en begravning på vischan, kör fel och hamnar i den lilla byn Coombe, där folk verkar leva någon slags amish-liv utan kontakt med omvärlden. För Beth (Joanna Miles) är detta paradiset jämfört med det stressiga och otrygga New York, och hon övertygar familjen om att flytta dit.
  Hennes man Nick (David Ackroyd) är författare och fascineras av det isolerade livet i den lilla byn och börjar skriva en bok om det. Men frågorna hopar sig.
  Den vänliga damen Widow (Bette Davis) verkade väldigt angelägna om att de skulle flytta dit, och vem var egentligen Grace Evergreen som verkar ha dött ung och är begraven utanför kyrkogården?
  Visst låter det rätt bra? 1978 är en fin tid för den här typen av film dessutom. 16 mm, shot on location, även om det (som i detta fall) är en tv-film. Och själva ramen är det inget fel på. Jag får bra känsla för stämningen inledningsvis, dessutom. Men det händer liksom inget. Då menar jag inte bara något läskigt utan överhuvudtaget. Folk lullar omkring i sin lilla by, någon blänger lite mystiskt, frågetecken hopar sig, men sedan accelererar det inte.
  Omslaget yrar nåt om Stephen King-stämning, men han känns inte alls närvarande här. Vi är närmare Huckleberry Finn än Children of the Corn. Och slutet dessutom, är ett riktigt jaha.
  Så långt från infriade förväntningar här. Tills jag nu kollar upp filmen på IMDB och ser att det är en tvådelad miniserie där jag precis sett del 1. Det var ju snopet. Del 2 får dessutom 9.3 i betyg, så nu blev man ju nyfiken ändå. Synd bara att den inte ens verkar finnas på svensk video.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar