måndag 20 mars 2023

En Familj Som Andra

En Familj Som Andra
Ordinary People
1980
Bolag: Esselte Video

  Den här filmen såg jag någon gång på 90-talet när Filmstudion i Halmstad hade Oscarshelg eller liknande. Minns den som oerhört bra, men det är också det enda minnet. Den här typen av filmer, dramer kring familj och relationer, är extra intressant att se om då och då. Nya ögon och erfarenhet.
  Den välbärgade familjen Jarrett håller på att hämta sig från två tragedier. Nyligen har äldsta sonen Buck drunkat och därpå har hans bror Conrad (Timothy Hutton) försökt ta livet av sig. När vi kommer in i filmen har saker börjat bli bättre. Conrad har börjat simma igen och hittat en psykolog han trivs med.
  Pappan (Donald Sutherland) oroar sig ständigt för sonen och visar det genom att vara försiktig med honom. Inte ställa några krav eller ge honom skuld för något. Mamman (Mary Tyler Moore) stoppar huvudet i sanden och låtsas inte om sonens problem utan fortsätter leva sitt socitetsliv med kindpussar, middagar och golf. Rädd att tappa status om folk skulle få reda på sonens psykiska problem.
  Ja, där har vi handlingen, och det är oerhört intressant att titta på. Välskrivet och nyansrikt. Timothy Hutton är otroligt bra i huvudrollen, Elizabeth McGovern förtjusande som hans dejt Jeannine men ändå blir det bortspolat av Donald Sutherland i rollen som pappan Calvin. Nu är ju rollen som gjord för hela hans väsen, men ändå att se honom under de här åren är makalöst. Minsta lilla lyft på ögonbrynet är gjort med känsla.
  Vad ska man säga? Topcastat relationsdrama, höst, 1980. Oemotståndligt så klart.

1 kommentar:

  1. Skriver under på allt du tar upp. Detta är en riktigt bra film och jag är också svag för ett sånt här familjedrama som skapar gott om känslor utan att bli nattsvart.

    Lite kul att jag i min text tar upp att Timothy Hutton lite konstigt vann Oscarn för bästa biroll när han har huvudrollen som vi båda noterar. Håller även med om att Donald Sutherland är härlig att skåda. Helt ofattbart att han inte ens blev Oscarsnominerad för sin roll. Han är även min favorit i filmen.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2014/12/ordinary-people.html

    SvaraRadera