måndag 9 oktober 2023

Skandalen

Skandalen
Scandal
1989
Bolag: Esselte Video

  En film som jag väl egentligen känner mest via sitt soundtrack, Pet Shop Boys temamelodi med Dusty Springfield. En inneboende opepp på brittiskt och filmer som utspelar sig på 50-talet har gjort att filmen blivit osedd i alla år.
  Men en Based ändå. Sitter aldrig fel.
  Tonåriga Christine (Joanne Whalley-Kilmer) är dansare på en nattklubb när hon får en vän i den mycket äldre doktorn Stephen (John Hurt). Han erbjuder henne att bo hos henne, och då får hon träffa hans bekantskapskrets som mestadels består av framgångsrika män, politiker och förmögna.
  Hon inleder kärleksaffärer med några av dem, bland annat försvarsminister John Profumo (Ian McKellen). När detta kommer fram i ljuset så går medierna naturligtvis igång. Christine erbjuds stora summor för att berätta sin historia, försvarsminister hamnar i blåsväder och samtidigt utreds Stephen för koppleri, eftersom han förmedlat kontakten mellan Christine och de här männen (dock utan ekonomisk vinning).
  Ja, där har vi alltså skandalen som filmen handlar om. Tycker det är en rätt svag skandal ändå. Verkligen inte bra om ministrar vänsterprasslar, men inget får mig att vilja googla den här historien för att läsa om verklighetsbakgrunden. Givetvis är det välspelat och välgjort men jag hade nog behövt gå igång mer på själva intrigen för att känna mig involverad i detta.
  Lite roligt bonuskul dock att Roland Gift från Fine Young Cannibals spelar en jamaikanskt knarklangare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar