tisdag 2 april 2024

Bombhotet

Bombhotet
Ransom
1974
Bolag: Sandrews

  Om någon händelsevis skulle ha läst mina texter här återkommande så kanske ni vet min skepsis på mot brittisk film. Skadad av kitchen sink och fine British acting tar peppen alltid ett steg tillbaka när jag ser att en film är brittisk.
  Sean Connery kan ju vara lite både och, men på 70-talet var han ju i första hand verksam i England. Läser att denna utspelar sig i Norge, lät ju lite kul. Den får en vända i spelaren.
  I Norge (eller Skandinavien som man uttrycker det i filmen) kidnappas en ambassadör av engelska terrorister, och överste Tahlvik (Connery) sätts in för att lösa situationen. När terroristerna inte får fri lejd från ambassaden kapar de istället ett brittiskt passagerarplan som ska sprängas om man inte får som man vill.
  Låter basic men är faktiskt ganska spännande. Det är absolut ett plus att filmen utspelar sig i Norge, visserligen mest på en flygplats men också ett par tjusiga flygscener bland fjäll och fjordar. Gott om shot-on-location-raffel överlag, vilket piggar upp i dessa CGI-dagar. Kanske kunde man lagt lite av den energin på att hitta i alla fall ett par norska (eller "skandinaviska") skådespelare också. Nu blir det smått skrattretande när det ena norska namnet efter det andra pratar Queen's English.
  Överraskande bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar