lördag 28 september 2024

Bill McKay - Utmanaren

Bill McKay - Utmanaren
The Candidate
1972
Bolag: Warner Home Video

  Bill McKay (Robert Redford) är en ung och idealistisk jurist som övertalas att ställa upp i senatorsvalen i Kalifornien. Kampanjchefen Marvin Lucas (Peter Boyle) säger att det inte finns någon chans för Bill att vinna. Motståndaren, den nuvarande senatorn Crocker Jarmon (Don Porter), är för stark och populär. Vinsten för Bill skulle vara att ge karriären en skjuts framåt och kanske få chansen att lyfta några hjärtefrågor i debatten.
  Bill passar inte in i det politiska klimatet. Han har svårt att hålla sig till manus, lyfter "fel" frågor i debatterna och ger ofta ett lite bortkommet intryck. Till en början ser allt ut att gå åt pipen, men sakta börjar folk gilla hans lite känslomässiga sätt att föra fram sina argument. En riktig människa bland robotlika politiker.
  Denna har jag sett för många år sedan, och minns den som lite kul. Det tyckte jag verkligen inte den var nu, kanske mindes fel, men däremot har den med stigande ålder och medvetenhet blivit mer intressant. Visst, det är ju ett klassiskt "den lilla mannen"-drama, och ja, den fick Oscar, men jag tycker ändå den underhåller tillräckligt för att de nästan två timmarna går ganska fort.
  Kul också att se en film med det äldre skådespelargardet (många 10-talister här) i en film som inte är svartvit, utan tvärtom känns ganska modern om man räknar bort lite polisonger och hornbågade glasögon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar