måndag 17 september 2018

Julia Går Igen

Julia Går Igen
The Haunting of Julia
1977
Bolag: HemVideo

  Det är märkligt vad filmmusiken kan betyda för en film. Då menar jag inte i första hand John Williamska fanfarer utan de där lite otippade kombinationerna mellan film och soundtrack. Angelo Badalamentis Twin Peaks-musik kan jag väl ta som exempel på det. Helt off egentligen, men ändå står den för så stor del av själva känslan i serien.
  Så vad har vi här då? Egentligen en rätt slö och tidstypisk spökrysare, men som blir en helt annan (och bättre) film på grund av soundtracket. Colin Towns heter killen som komponerat de fantastiska slingorna som rullar om och om igen till historien om en mor (Mia Farrow) som mister sin dotter, skiljer sig från sin man och flyttar in i ett nytt hus i London för att börja om sitt liv på nytt. Väl där ser hon sin dotter i lekparker, hör henne i huset på natten och får aningar om att hon fortfarande lever. Hon börjar luska i vad som hänt i huset, samtidigt som folk börjar dö omkring henne.
  Tyvärr är det mycket tröttare än vad det låter som. Mer drama än rysare egentligen, men musiken ramar ändå in så bra att man lurar sig att tycka att det är mer spännande än det är.
  Det är egentligen först i sista kvarten, när pusselbitarna faller på plats, som man verkligen grips av den där filmen. Fast då är den å andra sidan, speciellt när man fattar hur allt hänger ihop till tonerna av musiken, helt magisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar