lördag 7 augusti 2021

Jakten På Sam Cooper

Jakten På Sam Cooper
The Man Who Wasn't There
1983
Bolag: Esselte Video

  Vilken perfekt film för den här bloggen, tänkte jag. Mainstreamkomedi från 1983. Hade aldrig hört talas om den här jag hittade den på nån loppis för säkert 20 år sedan, och sedan dess har den stått där i hyllan och väntat.
  Steve Guttenberg spelar Sam Cooper, en hunsad myndighetsanställd som när han ska byta om inför sitt bröllop får påhälsning av en man som är jagad av gangsters. Mannen dödas framför hans ögon men ger honom en egendomlig liten boll innan han somnar in. Det visar sig att det är just den här bollen gangstrarna är ute efter.
  I den visar sig finnas några ampuller med en blå, mystisk vätska. Sam får lite i sig och blir osynlig. I samma stund hinner gangstrarna ifatt honom och jakten på Sam Cooper, nu osynlig, kan börja.
  En osynlighetskomedi alltså. Brukar ju kunna bli några kul scener av det. Och det är inte utan att man försöker. Filmen rivstartar till exempel med en middagsbjudning för ambassadörer som Sam har hand om (innan han blir osynlig alltså) och ojojoj, det blir ju så knasig. Araberna börjar slåss med indiern och kineserna är inte bättre dom och herregud vad skoj det blir. Tänk er inledningsscenen från Den Nakna Pistolen där Khadaffi gör karatespark på Saddam Hussein. Gånger fem. Minus alla småkul saker.
  Men ja, jag väljer att hålla hoppet uppe. Själva handlingen har ju inte börjat än. Dessvärre fortsätter de tröstlösa galenskaparna att torna upp sig. Det är klantiga banditer (aldrig amerikanska, däremot en ganska bred flora av andra nationaliteter), det är höhö han gick in osynlig i tjejernas omklädningsrum och det är även för sin tid direkt undermåliga specialeffekter.
  Med Den Osynliga Mannen i relativt gott minne minns jag också att man tömde magasinet av roliga skämt rätt fort men att effekter och Chevy Chases närvaro räddade showen. Här står vårt hopp till Steve Guttenberg och hans good luck charm räcker dessvärre ingenstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar