tisdag 23 oktober 2012

Kärlek Hat Kärlek

Kärlek Hat Kärlek
Love Hate Love
1971
Bolag: Scand Video

  I videons barndom var så klart de stora filmbolagen lika tjuriga över det nya formatet som skivbolagen var med att behålla CD-skivan när internet kom. Så innan Warner, Paramount, Universal och de andra insåg potentialen i videoformatet så bestod videomarknaden mest av icke-amerikansk indiefilm. Och då inte indiefilm i bemärkelsen prisbelönad på Sundance utan mer italienska Hajen-kopior.
  Ett bolag som dock riktade sig mot USA var Scand Video i Borås. Förutom ett fåtal udda biofilmer från mindre bolag var deras huvudgenre amerikanska tv-filmer. De var verkligen inte ensamma att ge ut tv-film på video, men när det gäller kreativ paketering var de definitivt. Något så simpelt som pilotavsnittet av en tv-serie kunde marknadsföras som en "actionfilm som setts av miljontals amerikaner" och rent faktamässigt går det ju så klart inte att bestrida.
  Spelfilmer avsedda för amerikansk TV var vanligt på 70- och 80-talet. Ofta fick man känslan av TV-produktion redan på omslaget och kunde styra bort titlar av typen "Möte med Mord". Scand var lite vassare på att kamouflera. Jag bestämde mig för att kolla in ett ganska klockrent exempel, TV-filmen Love Hate Love från 1971. En film jag förstod först när jag tittade på den att det var en film avsedd för TV.
  Här spelar Ryan O'Neal och Lesley Ann Warren ett ungt par som terroriseras av en man som hon tidigare haft en affär med och som vägrar acceptera att det är slut. Upplägget och storyn är inte sämre än någon annan söndagsthriller, däremot märks TV-formatet tydligt i miljöerna. Speciellt inomhusmiljöerna är väldigt kulissiga. I kombination med standardiserad tv-deckarmusik kommer jag att tänka på gamla polisfilmsparodin Police Squad och inser ännu en gång hur on-spot den egentligen var.
  Givetvis är det tittbart. Gillar den slöa känslan av tv-film. Okräsen målgrupp. Det behöver inte alltid mynna ut i ett dyrt och spännande crescendo. Känns behagligt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar