söndag 6 januari 2013

Himlen Kan Vänta

Himlen Kan Vänta
Heaven Can Wait
1978
Bolag: Esselte Video

  Av någon anledning har jag väldigt starka barndomsminnen till det här videoomslaget. Kanske var den med i någon av de där videokatalogerna man ofta satt och bläddrade i på den tiden. Hur som helst har jag aldrig sett filmen, och konstigt nog inte ens reflekterat över vad den skulle kunna handla om. Så klart är detta ännu en film i komma-tillbaks-från-döden-genren, faktiskt även med ett stänk av kroppsbyte. Den landar mjukt på den här bloggen, men andra ord.
  Joe är en stjärna inom amerikansk fotboll som dör i en cykelolycka, men genom ett misstag i himlen så får han en chans att återfödas som någon som snart ska dö. Det råkar bli en ond affärsman som precis har blivit mördad av sin fru och dennes älskare. Då uppstår komiken när affärsmannen inte bara lever igen utan även är godhjärtat naiv och har en fallenhet för amerikansk fotboll.
  Jepp, vi snackar alla tricks i boken vad det gäller kroppsbytefilmerna här, men faktiskt lite före sin tid får man säga. Det Himlen Kan Vänta framför allt saknar är en komiker i huvudrollen. Warren Beatty är väl en klassisk mittenskådespelare i samma fack som Richard Gere ungefär, men han har definitivt inte något naturligt komiskt över sig, vilket nog hade hjälp hans karaktär lite. Jag tänker mig att Chevy Chase hade kunnat göra detta till en klassiker, till exempel.
  På rollistan finns även Charles Grodin i en klassisk slita-sitt-hår-roll (har han någonsin haft någon annan roll?) men mest glad blir jag över att se att huset som Warren bor i är detsamma som används som Carringtons residens i Dynasty. Både interiör och exteriör som det ser ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar