fredag 27 december 2013

Hennes Alibi

Hennes Alibi
Her Alibi
1989
Bolag: Warner Home Video

  Jag har alltid trott att detta var en thriller. Det var en film som inte sällan rekommenderades av personalen i videobutikerna i alla fall, och det brukade ofta vara thrillers. Istället är det en thrillerkomedi med alldeles för stort stöd på komedibenet. Spänningsmomentet är mest buskis.
  Tom Selleck spelar Phil Blackwood, en deckarförfattare som drabbats av skrivkramp och beger sig som åhörare till en rättegång för att få inspiration. Där ser han Nina (Paulina Porizkova) som anklagad för att ha mördat någon brutalt. Han tycker hon är så snygg att han stiger in som hennes alibi och får henne frigiven. Han tar dessutom med henne hem till sitt stora hus på landet, men i buskarna lurar folk som vill henne (och honom) illa.
  Just det, jag glömde skriva att hon är från Rumänien förresten. Ett piggt yrväder med östeuropeisk brytning. Även känt som den sexiga delen av kalla kriget. Och visst finns här ett ganska härligt mått av kalla kriget-stämning bortom buskisfasaden. Männen som är efter henne är ett klumpigt gäng banditer som svär på blandade östspråk, och detta ställs då mot att Tom Selleck "ger henne" USA. Frihet och trygghet. Inga klumpiga banditer här inte.
  Men bortsett från att man kan roas lite av 80-talsstämningen så är det en riktig skitfilm. Greppet att Ninas närvaro ger Phil inspiration är ju så trött att klockan går baklänges. Manic Pixie Dream Girl, igen. Humorn består mest i rumäner som slår sig och kulturella missförstånd. Krydda detta med ett par riktigt gapiga och tråkiga biljakter, varav en bygger helt på att Tom Selleck fått en pil i rumpan.
  Nu har jag fått nog av gapiga Warner-komedier på ett tag, känner jag.

2 kommentarer:

  1. Nu är recensionen uppe. Vi tycker inte lika alls :)
    http://www.fiffisfilmtajm.se/hennes-alibi/

    SvaraRadera
  2. Hehe, däremot satt vi och lyssnade på Jack to the sound of the underground ungefär samtidigt i livet. :)

    SvaraRadera