torsdag 19 december 2013

Kilimanjaros Förbannelse

Kilimanjaros Förbannelse
In the Shadow of Kilimanjaro
1986
Bolag: Prisma

  Ja, herregud, hur många timmar har man inte suttit och tittat sig genom skräckisar om onda djur. De dominerade rysarhyllorna i lågprisvideobutikerna och just denna var en titel som så gott som undantagslöst fanns i tiokronorssortimentet när det begav sig. Men jag såg den aldrig. Vet inte varför. Omslaget känns spontant som något som skulle ha tilltalat mig i den åldern.
  Hur som helst - en sak som utmärker de här djurfilmerna är att de tar rätt lång tid på sig att komma igång. Problemet ligger väl i kombinationen låg budget och höga kostnader för specialeffekter, kan man gissa.
  Här håller man igång filmen med en lite småseg historia om en maktkamp mellan oljeexploatörer och en nationalpark som vill skydda djur och ursprungsbefolkning. Detta varvas med scener där hjälplösa människor ute på den kenyanska stäppen blir anfallna och dödade av babianer.
  I rollerna som de två rivaliserande kolonialmännen har vi John Rhys-Davies (i en av få roller där han inte får spela "pålitlig" arab) och Timothy Bottoms (detta måste ju varit i ungefär samma veva som han spelade fader konungen i Mio min Mio, hehe). Det hjälper upp b-filmsstatusen en aning.
  Men de är ju aldrig värst spännande, onda-djur-filmerna, egentligen. Mer mäktiga isåfall. Scenerna när hundratals babianer springer genom byar är snygga och väl iscensatta. Man känner sig lite som rastlös videovåldsungdom när man mer eller mindre väntar genom snackscenerna för att komma till nästa djurattack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar