onsdag 18 juni 2014

Rätt Son - Fel Färg

Rätt Son - Fel Färg
Carbon Copy
1981
Bolag: Egmont

  1987 var ett stort videoår. Så stort att utbudet av nyinspelad mainstreamfilm inte riktigt täckte efterfrågan. Några av bolagen (Esselte t ex) försökte fylla upp underskottet med tv-filmer (så klart lanserade som vanliga filmer) medan andra började snegla bakåt i de egna leden.
  Den här filmen gick på amerikansk bio 1981, och måste ha ingått i någon katalog som Egmont ändå hade tillgång till när den plötsligt dyk upp som videonyhet 1987.
  Vi kan väl tillåta oss att småle lite åt den svenska titeln. Svårt att tänka sig en sån titel vandra obemärkt genom alla led idag. Harmlöst nog att tänka att "det var en annan tid" i alla fall, tycker jag.
  Handlingen är ungefär vad man tänker sig. Walter (George Segal) är en rik karriärsman som får besök av en ung, svart man (Denzel Washington i en av sina första filmroller) som säger sig vara Walters son från ett förhållande han hade innan karriären. När han presenterar den svarta ynglingen för familj och vänner blir han utfryst och hamnar till slut i rännstenen tillsammans med sonen.
  Finns ju en del symbolik i detta som ni kanske förstår. Family values, en vit man som blir behandlad som en svart och så vidare. Det är inte heller speciellt subtila spår man lägger efter sig. Det rika karriärslivet kommer med alla förmåner och slummen är fullskalig misär.
  Sedan vet i tusan om det är en komedi egentligen. Kan inte komma på en enda rolig scen på rak arm. Däremot så hamnar väl ofta lättsam film i komedigenren när den ska fackas, rolig eller ej.
  Det som ofta slår en när man ser äldre komedier är hur mycket farten ökat i bildspråket med åren. Bakåtsträvaren i mig gillar ju när filmer går långsamt (hellre än fort i alla fall) men på några ställen är det nästan provocerande segt, även med mina mått mätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar