lördag 13 februari 2021

Meteor

Meteor
Meteor
1979
Bolag: Sonet

  Just ja, jag glömde ju hylla Sean Connery när han gick bort i höstas. Det brukar jag göra genom att plocka fram nån lite bortglömd film ur filmografin. Så hedra är väl kanske ett bättre ord. Hur som helst, Sean Connery hade en ganska produktiv period mellan Bond och 80-talscomebacken som intresserar mig. Inte sällan spelade han lite rättskaffens män i helt-okej-dramer.
 Man kan även spela rättskaffens män i en film denna. En katastroffilm om en meteor som är på väg mot världen i rasande fart. Här är han Paul Bradley, nån slags specialist som kallas in till NASA när katastrofen är ett faktum. Det visar sig att man inte kan klara av att stoppa meteoren av egen kraft utan måste samarbeta med ryssarna.
  Anledningen till jag trots allt kände lite entusiasm för denna film var att 70-talets katastroffilmer ändå brukar kunna imponera med sin överdådighet trots tidens begränsade tekniska möjligheter.
  Här finns väldigt lite överdåd, ska sägas. Istället för att vara ett end-of-the-world-drama så handlar det till 80% om kalla kriget-dravel mellan USA och Sovjet. Det pratas och pratas runt bort. Bechdel-testet göre sig icke besvär. Ibland känns det som när man hamnar på SVT Forum och inte hittar fjällkontrollen.
  Visst, det finns ju en viss njutning i att se det här äldre gardet av Hollywood-gubbar (Karl Malden, Martin Landau, Henry Fonda...) göra sitt jobb, och visst, hade jag inte varit så trött av allt käbblande så hade jag nog tyckt att katastrofscenerna när en del av meteoren slår ner i en Schweizisk alpby var lite coola.
  Kanske hade Sean Connery kunnat hedras på bättre sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar