söndag 20 juni 2021

Ett Skri i Tystnad

Ett Skri i Tystnad
The Silent Scream
1979
Bolag: Juno Media

  En slasher man inte sett eller hört talas om. Sällan ett gott omen, men bevisa gärna motsatsen. Om man ska bryta ner slashergenren i mindre falanger så tror jag att jag tilltalas minst av typen där "någon finns i källaren". Allra helst då nån missbildad familjemedlem.
  Här har vi väl dessvärre en liten variant av det temat. Scotty (Rebecca Balding) är en ung student som i brist på studentboende får bo i ett gammalt hus vid kusten tillsammans med några andra hyresgäster. I huset har något fruktansvärt hänt, det lär vi oss i öppningsscenen. Där bor också tonåringen Mason (Brad Rearden), en Norman Bates-liknande figur med lite Jackson Browne-utseende, som berättar att hans mamma bor i rummet längst upp men hon är mycket sjuk. Systern Victoria har flyttat därifrån för ett tag sedan. Men det verkar bo någon i källaren. Någon som ibland tar sig ut och dödar hyresgästerna, en efter en.
  Har ni räknat ut hur det hänger ihop? Bra, för precis så är det. Ingen twist mot slutet? Nä, ingen twist alls. Victoria är skogstokig bara, that's it!
  Spännande då? Nä inte alls, skulle jag säga. Morden sker med god slasher-precision och är inte speciellt visuella, men man fattar ju att nån dör. 
  Det enda njutbara här är väl den berömda hyrvideo-känslan av dussin-slasher med dussin-skådisar och dussin-titlar. Hur många såna här har man inte glufsat i sig genom åren? Just lite kul att hitta någon man inte sett tidigare, men det är väl typ en av rätt få förtjänster.
  Man älskar ju tidsdokumentet när skådisar refereras till tv-serier som ingen som inte levde där och då har hört talas om. Här är det Rebecca Balding från "Lödder" som spelar huvudrollen. Lite svårt att se hur det skulle imponera på några slasher-stinna tonåringar ens på 80-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar