tisdag 15 juni 2021

Short Time

Short Time
Short Time
1990
Bolag: Sandrews

  Jag som knappt har någon koll alls på filmer som kommer nuförtiden kan ibland läsa om någon ny komedi med typ Will Ferrell eller Adam Sandler och tänka att det där låter ju lite kul men sedan när jag ser den så är den bara gapig och jobbigt. Lite samma vibb får jag när jag läser om handlingen här.
  Burt (Dabney Coleman) är en luttrad men orkeslös polis som mest av allt längtar till pensionen som är någon vecka bort. I väntan på den tar han inga risker. Han har också ägnat sitt liv till att planera framtiden, spara pengar till pensionen och se till att unga sonen kommer in på Harvard om tio år.
  Men vid en läkarkontroll upptäcker läkarna att han har en sällsynt blodsjukdom och uppskattningsvis en vecka kvar att leva. Samtidigt läser han att om han dör i tjänsten som polis så får familjen ett stort skadestånd. Så den trötta och åldrande polisen börjar plötsligt kasta sig in i den ena livsfarliga situationen efter den andra i jakt på att dö i tjänsten innan sjukdomen tar honom.
  Till saken hör också att han inte är sjuk, en man på sjukhuset som gjorde drogtest mixtrade med proverna.
  Låter ju i alla fall på pappret som att det skulle kunna vara rätt kul och flippat, och det är det också till en början. De givna komiska poängerna, dvs äldre man beter sig som en ung och galen polis, betar man av rätt snabbt med ett par sinnessjuka biljakter som är lite småkul.
  Sedan tar filmen en lite grubbligare vändning, Burt får tankar om livets egentliga värde och sånt där som kanske inte platsar superbra i en actionkomedi men som ändå lägger en lite mörkare ton över filmen istället för att bara stapla actionscener på varandra.
  Men efter den dippen (som bland innehåller en scen där han sitter med sin 10-åriga son och sjunger Steve Winwoods halv-hit "Roll With It" i bilen) så blir det ett klassiskt actioncrescendo där Burt ger sig ensam och obeväpnad efter en livsfarlig (och beväpnad) knarkkung i en skyskrapa. En scen som hade blivit vanligt actiongäsp om det inte var för den lilla twisten att Burt hela tiden försöker dö.
  Tycker idén håller ändå.

1 kommentar:

  1. Upptäckte själv denna för ett par månader sen och tog mig en titt. Tycker den tar ett tag att komma igång innan den blir rolig som man hade hoppats på. Men sen blir det kul när han försöker slänga sig in i farliga situationer med en dödslängtan :) Biljakten var nog det mest minnesvärda.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2021/02/short-time.html

    SvaraRadera