måndag 5 juli 2021

Alison's Birthday

Alison's Birthday
Alison's Birthday
1981
Bolag: Prisma

  Jag är väl ingen större fan av rysare om sekter och svart magi egentligen, men jag tycker mig ha upptäckt att de ofta utspelar sig i rätt trevliga miljöer. Ofta puttriga småstäder, Stephen King-land. 
  Här är ett rätt bra exempel på den tesen. En somrig och lite discofunkig australisk rysare från 1981, med allt vad det innebär i bildkvalitet och färgsättning. Högklassiskt grundmys.
  Handlingen då? 16-åriga Alison (spelad av 24-åriga Joanne Samuel) har en ouija board-seans med några kompisar och får en varning om den dagen hon fyller 19. Sedan hoppar vi fram ett par år i tiden. Alison jobbar i en skivaffär (!) och är ihop med en cool kille som är radio-DJ. När 19-årsdagen närmar sig så hör en gammal faster av sig och vill gärna att hon ska fira födelsedagen hos henne med släktingar.
  Alison är inte överförtjust men går med på erbjudandet. Dock känner hon ganska direkt att något är fel hemma hos fastern. Pojkvännen fattar ännu större misstanke och börjar gräva i släktens förflutna.
  Ja, inte är det nån Video Nasty, det här, direkt. Snarare så skulle den kunna passera rätt enkelt som en rysare i Sommarlovs-TV på 80-talet. Det australiensiska förstärker den känslan. De scenerna som ska vara lite kusliga är nästan parodiskt enkla och grundläggande. Hon hittar ett litet Stonehenge i gamlingarnas trädgråd. Gulligt!
  Men sista halvtimmen får den lite fart ändå. Delen där pojkvännen nystar upp släktingarna historia är mycket mer intressant och spännande än det jag förställer mig ska vara kusligt, det vill säga långa tradiga svart-magi-scener. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar