tisdag 19 oktober 2021

Silent Kill

Silent Kill
Invisible Strangler / The Astral Factor
1978
Bolag: Sonet Video

  I hyrvideons glansår räckte ofta inte det aktuella filmutbudet till för att mätta marknadens glupska munnar. Det gjorde att vissa bolag, framför de mindre, fiskade efter guldkorn i åren före videon intåg, som man sedan kunde lansera som en ny film. Fem år hit eller dit märker väl ingen. En fördel när man såg att filmer var lite äldre var faktiskt att det var just guldkorn, VCL var ett bolag som var duktiga på att hitta välgjorda uddafilmer från 70-talet till exempel.
  Sonet Video var lite sämre på det.
  Det är smått obegripligt hur den här slätstrukna b-thrillern släpptes på svensk video sju år efter att den kommit ut. 3.6 på IMDB. Den enda förmildrande faktorn är väl egentligen 1978. För till skillnad från 1990 så är en b-thriller från slutet av 70-talet åtminstone tittbar.
  Men det är så dumt, så man tror knappt det är sant detta. Roger Sands, spelad av Frank Ashmore (för mig mest känd som Martin i "V"), sitter i fängelse för att ha mördat sin mamma. I fängelset blir han besatt av andlighet, och efter att ha läst massor av böcker så lär han sig att bli osynlig. Då är det lätt att smita från fängelset, det gör han och beger sig ut för att hämnas på de kvinnor som vittnade mot honom.
  Efter sig har han polisen Charles Barrett (Robert Foxworth, pre-Chase Gioberti) som förstås står inför en lite märklig och svår uppgift att hitta en osynlig mördare i en storstad.
  Osynlighet på film är ju en klassiker, ofta i lite lättsammare sammanhang så klart. Men här finns liksom inte alls den där lek med tanken att man var osynlig-ingången, här är det mer fan också, han är osynlig, utan att egentligen grubbla mer över hur det blev så. Detta ger en smått skrattretande thriller, och det är smått bedårande att se hur hantverksmässiga slitvargar som Foxworth och Stefanie Powers kämpar för att hålla i liv i trovärdigheten även om det så klart är kört från första bildrutan.
  På tal om första bildrutan så är det ju även lite kul att filmens huvudroll (Frank Ashmore) blir osynlig redan under förtexterna och sen inte syns till mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar