söndag 26 mars 2023

Berg och Dalbanan

Berg och Dalbanan
Rollercoaster
1977
Bolag: Esselte Video

  I utkanten av katastroffilmsboomen på 70-talet fanns ju de här filmerna som till skillnad från de klassiska katastroffilmerna (bränder, naturkatastrofer, flygplanskraschar...) har någon form av crime-element. Det är lite bästa av båda vägar för mig. Älskar ju känslan av 70-talsfilm men kan ändå tycka att en tretimmars katastroffilm med Hollywood's finest i alla roller kan bli lite enahanda. Här får man en kortare film men ändå med samma katastrofkänsla, på något vis.
  Timothy Bottoms spelar en ung man med trevligt utseende som placerar en bomb i en berg och dalbana som orsakar katastrof förstås. Han utpressar sedan ytterligare ett antal nöjesfält på pengar för att samma sak inte ska hända igen.
  Tillsynsmannen Harry Calder (George Segal) får personlig kontakt med gärningsmannen och blir en bricka i polisens spel att komma åt honom.
  Finns mycket att tycka om här. Själva den 70-taliga inramningen. Somrig neonoir blandat med några stänk katastroffilm. Bechdel-testet göre sig icke besvär, men ändå oemotståndligt. Det är inte mycket action ska sägas, det är egentligen bara det första dådet man får se, men det är en fin Hitchcocksk krypspänning rakt genom. Själva slutscenerna pågår i över en halvtimme, men blir aldrig tråkiga ändå. 
  Det är invigning av en ny överdådig attraktion. Sparks står på scen och nånstans där på berg och dalbanan finns bomben. Förstklassigt 70-talsmys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar