lördag 1 april 2023

True Colors

True Colors
True Colors
1991
Bolag: Esselte Video

  Amerikanska politiska filmer är inget jag brukar kasta mig över direkt. Blir lätt att man inte hänger med när man har begränsad kunskap om det politiska systemet där borta. Men kanske kan det tidiga 90-talets briljanta thrillervåg ändå göra denna sevärd?
  Peter (John Cusack) och Tim (James Spader) blir oskiljaktiga vänner när de läser juridik, och försöker hålla vänskapen vid liv även när karriären tar fart. Men de väljer rätt olika riktning. Tim blir åklagare och känner kallet att skapa rättvisa till varje pris, medan Peter väljer att satsa på en politisk karriär med siktet mot senaten.
  Vägen dit gör att deras vänskap sätts på prov. Peter hamnar i en snurra av mutor och politiskt fulspel och Tim försöker se genom fingrarna när han inser vad bäste vännen håller på med.
  Men till slut ställs han inför ett ultimatum när rättsväsendet vill komma åt John Palmeri (Mandy Patinkin), en fastighetspamp med maffiametoder. Han ställer upp som närmaste man när Peter kampanjar för att bli senator för att på det sättet komma åt och sätta dit både Palmeri och sin vän.
  Som tur är så är det inga direkt politiska förvecklingar här utan mer en film om vänskap och hur den han ändras fram och tillbaka. Filmen går rätt fort fram, plötsligt har det gått några år och så vidare, och det gör att man väl inte riktigt får den där känslan för personerna och vänskapen som man hade fått om det varit en miniserie eller liknande. Nu blir det nästan som en resumé snarare än ett djuplodande drama, men det hinner ju i alla fall aldrig blir speciellt segt eller långdraget. Ett helt ok thrillerdrama som jag sannolikt aldrig kommer se igen.
  Kul att för en gångs skull se 80-tals-James Spader som en good guy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar