måndag 13 mars 2023

Översvämning

Översvämningen
Flood
1976
Bolag: Warner Home Video

  Katastroffilmer är väl lite filmens Korv Stroganoff. Comford food, skedmat. Man vet hur det smakar och att man i alla fall sällan blir extremt missnöjd.
  Den här lite bortglömda filmen kom mitt i genrens peak i mitten av 70-talet, men är gjord för TV vilket väl förklarar varför rollistan inte kantas av biroller för Hollywoodstjärnor och underhållare.
  Upplägget är ungefär sig likt. En liten stad står under hotet att en damm, efter veckor av nederbörd, ska brista och dränka staden i vatten. En forskare varnar för katastrofen men stadens borgmästare vägrar lyssna på honom och snart blir farhågorna sanna.
  Men innan dess ska vi enligt katastroffilms-dramaturgi så klart lära känna några olika personer som sedan kommer drabbas på olika sätt. Det är den gravida kvinnan, den ensamma damen, den nyfikna Tom Sawyer-pojken, den kärlekskranka sjuksköterskan och så vidare.
  Ja, det här är inga problem att sitta och slafsa i sig. Varken spännande eller intressant men 70-talsinramning ger en trygg känsla av nån "nattfilm" på SVT 1985. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar