lördag 11 mars 2023

Dödens Tåg

Dödens Tåg
Detonator
1993
Bolag: Filmkompaniet

  Kan inte riktigt minnas vad man tänkte om Pierce Brosnan 1993, men jag tänker mig att han fortfarande var Remington Steele på något vis. En oförarglig deckarcharmör. Här försöker han dock tuffa till sig lite i en roll som skulle kunna Tom Cruise i moderna tider. 
  En sovjetisk fd general (Christopher Lee) har låtit tillverka en atombomb som ska transporteras genom Europa till Irak på ett tåg man kapar i Tyskland. För att få stopp på detta kallar man in specialagenten Mike Graham (Brosnan) som tillsammans med kvinnliga kollegan Sabrina (Alexandra Paul) som han naturligtvis har stora samarbetssvårigheter med.
  Lite kul ändå att se Pierce Brosnan i en roll där han inte är rakt genom sympatisk. Tyvärr lyser det genom rätt ordentligt hur obekväm han är i att spela sexistisk drulle, och längs filmen tonas också den biten av honom ner.
  Vad ska man säga annars här då? En brittisk actionfilm gjord för TV. Med de förutsättningarna så är det rätt stabil videoaction ändå. Hade den kommit 1983 hade vi säkert haft en massa videominnen till den. Uppfriskande på något vis att filmen utspelar sig i Europa, tågets färd genom Tjeckien och Slovakien är trevligt miljöombyte mot de vanliga amerikanska staterna.
  Men annars känner man väl igen det mesta. Ett rusande tåg som måste stoppas till varje pris. Det är helikoptrar, repstegar, förrädiska kollegor och opåtlitliga östlänningar. Rätt underhållande, i alla sin enkelhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar