söndag 25 februari 2024

Jordbävningen

Jordbävningen
Earthquake
1974
Bolag: Esselte Video

  Avrundar helgen med en katastroffilm från genrens stora år, Jordbävningen. Osäkert om jag sett den tidigare. De flyter ju ihop lite, de där filmerna.
  Här följer vi genrens klassiska schema med först en timme då vi lär känna ett antal karaktärer och deras vedermödor i Los Angeles. Charlton Heston ska lämna sin fru för unga Denise, men samtidigt ta emot toppjobbet efter fruns pappa. George Kennedy spelar en polis som vägrar anpassa sig efter klagomål från förmögna skådisar och får sparken, börjar dricka. Richard Roundtree spelar en daredevil som planerar ett våghalsigt MC-stunt. Victoria Principal i afro spelar hans tjej.
  Men så händer det. Marken börjar skaka och Los Angeles rasar ihop till ruiner. Landmärken som Capitol Studios ramlar ihop som ett korthus. I rasmassorna får vi återigen följa våra vänner, vilka klarar sig och vilka gör det inte?
  Det är ju härligt att se såna här filmer i sina varma 70-talsfärger och stjärnspäckade rollistor, det kommer man inte ifrån. Men även om man får en timme att lära känna de här personerna, så är det ju inte tillräckligt för att man ska känna så värst starkt för någon av dem. Jag tänker på ett klassiskt avsnitt av Dynasty (tror det heter Moldovian Massacre) där hela casten är på ett bröllop och terrorister kommer in och skjuter vilt omkring sig. Vi lämnar utan att få reda på vilka som överlevde. Jag minns att det kändes viktigt för mig vilka som klarade sig. Kanske är det just en längre relation till karaktärerna som skulle göra en film som Jordbävningen mer angelägen. Eller ens angelägen.
  Men det finns ju andra kvalitéer än att bli berörd på djupet. Den som kommer hti för drama har inte kommit förgäves. Det är ju verkligen överdådigt med scener där Hollywood dränks av en brusten damm, och just när kyrkor och andra kända byggnader jämnas med marken.
  Sedan, så klart, alltid tryggt att ha sällskap med katastroffilmsansiktet nummer ett: George Kennedy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar