torsdag 29 februari 2024

Vita Nätter

Vita Nätter
White Nights
1985
Bolag: Video Trade

  Klassisk soundtrack-film från 80-talet som jag sett men knappt minns något om. Just såna här politiska filmer från förr brukar ju dessutom vara värda se om med aningens mer allmänbildning än vad man hade som ostbågeknaprande 15-åring.
  Nikolai Rodchenko (Mikhail Baryshnikov) är en framstående balettdansör som flytt Sovjetunionen och lever på exil i USA. När ett amerikanskt plan tvingas nödlanda i Sovjet skadas Nikolai och hamnar på ryskt sjukhus där hans identitet avslöjas.
  Överste Tjaiko (Jerzy Smolimowski) låter inte Nikolai lämna Sovjet utan placerar honom istället med en amerikan, steppdansaren Raymond (Gregory Hines) som gjort en bakvänd resa och lever i exil i Sovjet eftersom han är oskyldigt anklagad för mord i USA.
  Raymond ska få Nicolai att börja dansa igen, fast denna gången för sitt fosterland, samtidigt som de börjar planera att rymma från landet.
  Kalla kriget så det stänker om det. I Sovjet är det kallt och ondskefullt, i USA finns frihet. Disneyland. Gillar man att se Baryshnikov eller Hines dansa/steppa så finns några scener där det bjuds. Gillar speciellt scenen då de dansar unison balett till soundtrack-AOR. I övrigt tycker jag dramat känns lite segt och utspätt. "Var det inte en sån här scen precis nyss?". Den känslan.
  Men mot slutet av filmen, sista halvtimmen kanske, så dras snaran åt lite och blir rejält dramatiskt och faktiskt riktigt spännande. Sedan eftertexter till "Say You Say Me". Värt en småtråkig resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar