söndag 24 mars 2024

Sköna Juveler

Sköna Juveler
Rough Cut
1980
Bolag: Esselte Video

  Juvelkuppfilmer kändes som ett ganska säkert kort förr i tiden. Ofta lite Bond light, ofta hyfsad cast. Idag kan jag känna lite mer nah för genren, de är ofta dessutom rätt ospektakulära med 40+ år på nacken. Så lite tråkiga ingångsvärden här, men ändå mysigt med en Burt Reynolds-film från 1980 så klart.
  Han spelar Jack Rhodes, en svårfångad gentlemannatjuv som charmar fruntimmer och stjäl diamanter. En av kvinnorna han charmar är Gillian Bromley (Lesley-Anne Down), som visar sig ha lite samma agenda. Hon charmar äldre män i jakten på deras rikedomar. De bestämmer sig för att göra en jättestöt tillsammans, men vad Jack inte vet är att Gillian är allierad med polisen Willis (David Niven) som har satt högst på sin lista att ta fast Jack innan han går i pension.
  Ja, själva kupp-biten är rätt intetsägande och trött, men som småputtrig bakgrundsfilm så funkar den hyggligt ändå. Dialogen är lite Neil Simon-rapp på sina ställen, kul att den är shot-on-location lite varstans i Europa (bland annat vid en tennismatch mellan Björn Borg och Jimmy Connors!) men i slutändan känns det väl ändå mest som att Burt Reynolds gratissemestrat lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar