måndag 13 maj 2024

Internal Affairs

Misstänkta Förbindelser
Internal Affairs
1990
Bolag: Esselte Video

  Detta var en av de första filmerna jag såg på bio på eget bevåg. En klasskompis ville se den och jag hakade på. Salongen var full av Richard Gere-fans (tjejer mestadels) och så vi två gymnasiekillar som ville se en schysst thriller. Och det fick vi ju.
  Richard Gere spelar Dennis Peck, en populär polisintendent i Los Angeles, känd för sitt lugn och sin charm. Men bortom polisfasaden håller han på med skumma grejer vid sidan om.
  Andy Garcia spelar Raymond Avilla, en nyanställd vid polisens "internal affairs" som nås av ryktet om Pecks business, men avråds från att gräva vidare i det. Det gör han dock och då brakar helvetet loss.
  Dennis Peck är manipulativ och livsfarlig. De kollegor som ifrågasätter honom eller vet vad han håller på med råkar dö i tjänsten, och för Raymonds del så nästlar sig Dennis in i hans privatliv.
  Detta är väl vad en videobolags-copywriter skulle kalla en "tät thriller". Omslagsklyscha, men man fattar ju vad de menar. Intense. Kanske att den dras med lite noirig tradighet på sina ställen, men överlag gillar jag den än idag. Polisfilmer gör sig bäst i det här vem-kan-man-lita-på-formatet tycker jag, och casten är perfekt med en snygglurig Gere och en ung och hungrig Garcia.

2 kommentarer:

  1. Har bara sett denna en gång vilket var ett par år sen, men gillade den. Visste inte mycket om den men den visade sig vara klart trevlig. Bättre än medel i genren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har nåt speciellt ändå. Minns att det var en film som ofta rekommenderas av videobutikerna på den tiden.

      Radera