söndag 5 maj 2024

The Heavenly Kid

The Heavenly Kid
The Heavenly Kid
1985
Bolag: Esselte-Orion

  Den här filmen verkar folk har en helt annan relation till i USA. Ser den ofta på listor över videoklassiker därifrån. Här i Sverige minns jag ingen som någonsin pratade om den här filmen, såg den typ aldrig i någon videobutik.
  50-talshunken Bobby kör ihjäl sig vid ett chicken race i början av 60-talet framför ögonen på sin flickvän Emily. I himlen visar det sig att han inte riktigt gjort sig förtjänt av att nå till den bättre delen av paradiset, utan måste gottgöra genom att vara någons ängel i jordelivet.
  Det råkar bli Lenny, en bortkommen nördkille i filmens nutid (1985) som hunsas av skolans coola killar. Bobby ska göra honom cool för att öka hans status, och gör honom till en kopia av sig själv, det vill säga en raggare från 50-talet.
  Han får en chock när han märker att Lenny är son till Emily, hans tonårskärlek, och försöker hitta ett sätt att nå henne i den riktiga världen.
  Att låta en cooling från 60-talet förhålla sig till 80-talet lämnar ju öppet för förvecklingar och skoj, men det är inte alls den vägen den här filmen tar. Istället är det en varm och mysig 80-talare med alla tidens variabler på samma gång. Här finns highschool, så klart. Här finns en resa i tid och rum, här finns gör-om-mig-konceptet, ett häftigt soundtrack och jag skulle kunna skicka ut referenser till en handfull 80-talsklassiker samtidigt.
  Därmed inte sagt att man kopierat ihop den här filmen. Den hade amerikansk biopremiär samma månad som Tillbaka till Framtiden så därifrån lär den inte ha kopierat något. Och den kom ett par år före Can't Buy Me Love, som den också påminner om. Problemet är väl att den är lite billigare än sina konkurrenter. Soundtracket består av moderna låtar som låter mycket som andra (kändare) moderna låtar, allra skojigast blir det väl med filmens synttema som påminner en aning om Axel F.
  Inget att klara på med skådisarna heller, men det är ju inte Michael J Fox eller Patrick Dempsey direkt.   Lennys pappa spelas förresten av Mark Metcalf, som för mig är mest känd som den skrikande läraren i Twister Sisters videor. Kul att se honom någon annanstans.
  Men överlag: sevärd och fin ungdomsfilm från 1985! Det trodde jag nog aldrig jag skulle upptäcka en jag inte sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar