torsdag 19 september 2024

Frogs

Frogs
Frogs
1972
Bolag: Walthers Video

  Den här gamla onda-djur-klassikern har jag sett för länge sedan men minns ärligt talas bara omslaget. Det är ju dock svårt att glömma. Jävlar var läskig den såg ut i videobutiken när man var 10. Gulligt också att videoomslaget från Walthers Video är baserat på en amerikansk poster med vikmärken. 
  Hur som helst: här vi får följa en fotograf, Pickett Smith, som dokumenterar miljöförstöring i amerikanska träskmarker när han körs omkull i sin kanot av en brat i motorbåt. Han plockar upp och får följa med till en stor herrgård där en förmögen släkt träffats för att fira patriarken Jason Crocketts födelsedag.
  Men i naturen runtomkring börjar djuren tröttna på människornas förstörelse och attackera festdeltagarna.
  Ja, en klassisk nature-strikes-back av 70-talsmodell alltså. Det som egentligen är lite falsk marknadsföring är att det inte är bara grodor utan alla möjliga träskdjur som dödar hejvilt. Ormar, spindlar, ödlor och till och med en gammal sköldpadda får vara med och döda. Dock är nog inget människa som faller offer för just grodorna. De är dock ÖVERALLT och det ständiga kvackandet är smått klaustrofobiskt när det ligger i bakgrunden under i princip hela filmen. En lite skojig och faktiskt effektiv grej är att kvackandet ligger under eftertexterna istället för musik, så nog får man grodor alltid. De är bara inte så farliga. Och så klart inte så stora som på videoomslaget.
  Snygge fotografen Pickett spelas av en 28-årig Sam Elliott, och det placerar så klart filmen direkt ovanför det nedersta b-filmsstrecket. Ärligt så förstår jag inte varför filmen får så dåligt IMDB-betyg (4.4). Den är verkligen inte speciellt spännande och det är ju en b-film, men den har ändå en rätt mysig stämning och den där klaustrofobin jag nämnde stannar kvar lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar