fredag 27 december 2013

Sensommardagar

Sensommardagar
The Whales of August
1987
Bolag: Egmont

  Åh herregud, vilken mysöverdos. Om man gillar gamla tanter det vill säga, men det gör man ju.
  Libby (Bette Davis) och Sarah (Lillian Gish) är två åldriga systrar som fått olika förhållningssätt och förutsättningar till livet på äldre dar. Libby är nästan blind och har blivit bitter och cynisk, medan Sarah fortfarande målar, påtar i trädgården och bjuder hem folk på te. Och te blir det. Om jag ska välja ut två nyckelord för den här filmen så blir det tanter och te. Det fikas nästan non-stop, och det är så klart helt underbart att titta på.
  Upplägget påminner lite om det som Carin Mannheimer sysslat med de senaste 15 åren. Att låta äldre skådespelare spela huvudroller, att låta dem prata till punkt och att på ett lättsamt sätt ta dem på allvar. Jag kan man lätthet se Meta Velander ha Lillian Gishs roll i en svensk version av denna.
  Det kretsar så klart mycket kring nostalgi och det förflutna. Sarah talar varje kväll med ett foto på sin man Philip som gick bort för 46 år sedan. Man talar om tiden då man kunde se valar under sensommardagarna från deras hus i Maine (därav originaltiteln). Grannen Mr. Maranov (Vincent Price) försöker hitta en vän i den öppna Sarah, men föses hela tiden bort av Libby som inte vill ha några konkurrenter om uppmärksamheten.
  Alla gamlingarna är så klart makalösa i sina roller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar