tisdag 7 januari 2014

Het Puls

Het Puls
Body Heat
1981
Bolag: Warner Home Video

  Oj, andra William Hurt-filmen i rad här. William Hurt känns i och för sig som en rätt typisk skådis att dyka upp i den här bloggen. Stabil hantverkare utan några riktiga klassiker i filmografin. Här har han mustasch och är förvillande lik ett av filmhistoriens läskigaste ansikten, Jeffrey Jones (där ju min spontana reaktion visade sig vara befogad).
  Advokaten Ned Racine (Hurt) råkar av en händelse på rikemanshustrun Matty Walker (Kathleen Turner) en sen sommarnatt. De inleder ett förhållande och börjar planera att mörda Mattys make, affärsmannen Edmund Walker (Richard Crenna).
  Detta är en film som videobolagen brukar gilla att stämpla med "en thriller i äkta Hitchcock-anda". Vänder och vrider på omslaget här, men tydligen går man bet på sin chans.
  Inte heller filmens ambition att vara en modern film noir lyfts fram. Kanske lika bra det, för då hade jag aldrig orkat se den. Få genren är mer tröttsamma i grunden, och allra jobbigast är väl nyare filmer som ska vara sådär lite 40-taligt svarta.
  Det här med thrillers som utspelas under värmeperiod är också som en liten genre i sig. Sommarsvettiga nätter som så klart ska leda till en massa snusk. Den här filmen har många dåliga sidor.
  Trots det så gillar jag den. Storyn är precis lagom svår för att man ska sitta och undra hur det ska gå utan att man vänder och vrider på tid och rum, som oftast i modernare thrillers som ska sticka ut lite från mängden. Visst, det blir en del suckar över okynnessnusk och tråkiga, noiriga miljöer men inte värre än att man sitter kvar och vill se hur det slutar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar