torsdag 5 juni 2014

Fallgropen

Fallgropen
Charley Varrick
1973
Bolag: Esselte Video

  På baksidestexten av den här hyrfilmen står det om "smågangstern Charley". Vet inte vad det är med det ordet, men det ger mig en automatisk nä usch-reflex som säkert gjort att jag satt tillbaks en massa bra film på hyllorna genom åren.
  Den här filmen dök upp på en lista över udda filmer med bra biroller som jag ramlade över på nätet. Det blev dess räddning. I alla fall om filmen haft som huvudsakligt mål att bli sedd av mig.
  Hur som helst, smågangstern Charley (Walter Matthau) har en liten, smått harmlös rånarfamilj som specialiserat sig på att råna små bankkontor i Arkansas och vant sig vid att komma över små byten och därmed knappt ens bli jagade av polisen.
  Men en dag så en dag blir bytet tiodubbelt mer än vad de väntat sig, trots att de på nyheterna säger att rånbytet var försumbart. Då går det upp för Charley att pengarna måste varit illegala och snart har han maffians torped Molly (Joe Don Baker) efter sig.
  Det är rätt tradigt egentligen. Men det finns två förmildrande effekter som gör att det trots allt går att kolla klart. Trots att det är bäddat för rätt standiserad katt-och-råtta-thriller, så tycker jag att den tar lagom många udda vändningar. Huvudpersoner dör otippat, t ex. Sedan då det här med 70-talet. Det är något visst med 70-tal på film. Om det är för tråkigt när Joe Don Baker kör sin pondusgrej så kan man alltid kolla på fina orangea lampor i bakgrunden.

1 kommentar:

  1. Hmm, eftersom det är en 70-talare passar den kanske inte riktigt in. Men jag som även gillar 70-talet uppskattar denna (fast 80-talet är givetvis klart skönare, mysigare och nostalgiskt).

    Tyckte den var bättre nu när jag såg om den. Smartare än man först tror och med sköna biroller, inte minst Joe Don Baker.

    Så här skrev jag om Charley Varrick när jag såg den förra månaden.

    SvaraRadera