fredag 7 augusti 2020

Moskitkusten

Moskitkusten
The Mosquito Coast
1986
Bolag: Sandrews

  Vi hade en reklamtidning från Sandrews Video på 80-talet. På framsidan var det omslaget från Moskitkusten. Den såg tråkig och konstig ut tyckte man. Det gjorde det mesta från Sandrews i och för sig. Senare i livet har man lärt sig i bakom de där lite torra omslag dolde sig många av 80-talets bästa filmer, så det är ändå med viss förväntan man trycker in stjärnspäckade mellanfilmer i spelaren.
  Men just i detta fallet är jag benägen att ge mitt tonårsjag rätt. Moskitkusten är faktiskt riktigt tråkig. Harrison Ford spelar Allie Fox, en självutnämnt missförstådd uppfinnare som tröttnat på det moderna samhället och beger till avlägsna delar av Mellanamerika för att börja om med sin familj. Därifrån är det ganska exakt vad ni tänker er. Han hamnar i en liten by där han som vit blir hövding, lär den primitiva ursprungsbefolkning (som ändå är rätt hyggliga på engelska får man säga) hur man bygger riktiga hus och uppfinner en manick som kan göra is.
  Men det är inte problemfritt. Han stöter på motstånd från traktens övriga vita ansikte som är en pastor som gärna vill att stamfolket ska vara en del av hans församling istället för Allies nybyggarfasoner. Och sen kommer det svartmuskiga tjuvskyttar. Även de anser sig ha rätt till det här territoriet.
  Stackars Harrison Ford som bara vill göra lite is.
  Jag har väl i grunden svårt för filmen som handlar om att "leva rätt", det är nästan omöjligt att göra något intressant på ämnet. Märkligt dessutom att detta är ett verk av Peter Wier och Paul Schrader som väl annars brukar ha lite högre verkshöjd, men man ska nog inte förminska effekten som tiden har haft på den här filmen heller. Vet inte riktigt hur den här filmen kändes 1986 men idag känns den mest om en pretentiös tolkning av Tintin hos Gerillan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar