måndag 18 januari 2021

Looker

Looker
Looker
1981
Bolag: Warner Home Video

  Allt modernt blir omodernt, så är det ju. En film som åldrats dåligt tekniskt är ofta svårare att se än en som åldrats på andra sätt. Men det finns ju också nåt lite naivt mysigt med 80-talets tekniska övertro.
  Den här filmen utspelar sig omkring plastikkirurgen Larry Roberts (Albert Finney) som gjort sig vida känd för sina perfekta ansiktsoperationer av berömda fotomodeller. Plötsligt dör tre modeller som nyligen opererats av Larry under mystiska omständigheter. Någon tar livet av sig, en dör i en bilolycka och så vidare. Larry blir själv misstänkt för att ha något med deras död att göra men gör egna efterforskningar som leder till företaget Digital Matrix.
  Det är ett företag som specialiserat sig på någon tidig form av CGI där man skapar perfekta ansikten baserade på modellerna som Larry har opererat och gör sedan hologram som man använder i automatisk genererade reklamfilmer för TV.
  Allt är väldigt dystopiskt och lite får man väl ge kredd för att deras "framtid" inte blev helt osann i alla fall. Så klart finns det en twist i detta också, företagets VD (James Coburn) har storhetsvansinne och vill inte bara kontrollera reklamfilmer utan på sikt hela samhället.
  Det kanske låter lite intressant ur något slags facitperspektiv men mest av allt blir jag tyvärr uttråkad av den här filmen. Man kan ju på något vis förstå att stora skådespelare som Finney och Coburn tackade ja till att medverka. Den här typen av filmer kan ju bli banbrytande före-sin-tid-klassiker men lika gärna bli hopplöst cementerade i sin tid. Denna tyvärr i det senare facket.
  Förutom en lite småhäftig (och faktiskt lite kul) sista kvart så är det bland det tråkigaste jag sett på länge.

2 kommentarer:

  1. Denna såg jag för ett par år sen och det visade sig vara en positiv överraskning. Med regi av Michael Crichton tas man med på en skön "tur". Visst är den daterad rent tekniskt, men den vinner desto mer poäng på känsla och skön musik. Slår mycket annat där ute i mina ögon ;)

    https://moviesnoir.blogspot.com/2014/07/looker.html

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa din recension. Jag kan känna ungefär att känslan du får av filmen var den jag själv hoppades på, haha. Det tekniska gör mig inte så mycket, det är mest charmigt med lite tidskapsel sådär. Däremot grep den aldrig tag, trots goda förutsättningar.
    Förutom då sista kvarten som var riktigt cool :)

    SvaraRadera