lördag 12 juni 2021

Livet På Landet

Livet På Landet
Funny Farm
1988
Bolag: Warner Home Video

  Den här filmen har jag ju så klart sett redan. För minst 30 år sedan. Blev sugen på att se den igen när jag insåg att jag egentligen bara minns en enda scen ur den. Scenen där de köper en hund som glatt springer ur bilen för att sedan fortsätta springa och aldrig komma tillbaka. Resten av mina minnen är olika lösrycka replikcitat som min klasskompis Calle brukade återkomma till.
  Det händer ju att de där återseendena av gamla videoklassiker blir nåt annat än man tänkt sig eller hoppats på. Att se om Livet På Landet idag infriar precis mina förväntningar. Chevy Chase under peak-år fast samtidigt lite på tomgång.
  Här spelar han Andy Farmer, en sportjournalist från New York som tillsammans med sin fru Elizabeth (Madolyn Smith) flyr storstan för att bosätta sig långt ut på landet för att leva ut drömmen om att skriva en bok. Fulla av förhoppningar och positiv energi får de dröm efter dröm slagen i spillror eftersom hålan de bor i är full av inavlade bonnlurkar och knäppskallar.
  Ja, detta är inget ömsint personporträtt av glesbygden direkt, alla stereotyper staplade på varandra och skruvade ett varv för bästa komiska effekt så klart. Men när man slutat sucka över det så finns det en handfull roliga scener i den här filmen.
  Framför allt mot slutet när paret bestämmer sig för att flytta därifrån och ber invånarna om hjälp att framställa byn som idylliska är det riktigt knäppt och roligt.
  Chevy Chase är i ungefär samma tonläge som när han är Clark Griswold. Blåögd, välvillig, otursförföljd. Ska jag välja en Chevy-typ jag gillar mest så är det nog ändå när han är lite street smart istället, men det är en fin 80-talsanda och, som sagt, en handfull roliga scener ändå.

3 kommentarer:

  1. Det enda jag minns av Chevy Chase är nog när han är med i en game show mot två Nobelpristagare i Lampoons Vacation in Europe, eller vad den hette.

    SvaraRadera
  2. Förresten, jag kom på att jag sett honom i en popvideo med Paul Simon också!

    SvaraRadera
  3. Ja precis, han var ju lite all over the place under hela 80-talet.

    SvaraRadera