onsdag 22 september 2021

Inga Spår Efter Alex

Inga Spår Efter Alex
Without a Trace
1983
Bolag: Transfer

  Filmer om försvunna barn. Blir aldrig omodernt. Slutar aldrig att fånga mig heller. Oavsett om man sitter och pinar sig genom tio avsnitt av Netflix-noir eller en amerikansk tv-film från 1992 så är det alltid en resa. Finns ju bättre och sämre så klart, men hög lägstanivå och sällan bortkastad tid.
  Här ser dessutom förutsättningarna ovanligt goda ut. New York, 1983, höst, bra betyg och dessutom vad det verkar totalt bortglömd idag.
  Och ja, den griper tag direkt. Får nästan gåshud när höstlöven blåser över välbärgade New York-gator och en liten pojke i manchesterjacka går från skolan ihop med sin mamma. Det är fint filmat, fina miljöer, fina ansikten. Den här typen av filmer är bland det bästa jag vet, känner jag.
  Snart sjuåriga Alex (Danny Corkill) säger hej då till sin mamma för att gå ett kvarter ensam till skolan. Men den här morgonen kommer han inte fram. Danny är skötsam och duktig och ingen kan förstå vart han har tagit vägen. Efter att ett par spår har avskrivits står polisen handfallna, och sakta så trappas sökandet och mediaintresset ner. Kvar står mamman Susan (Kate Nelligan) med en försvunnen son som hon är säker på lever någonstans. 
  Hennes enda hopp är polisen Al Menetti (Judd Hirsch) som har barn i samma ålder och känner extra kall att hitta Alex.
  Ja, inget nyskapande i själva intrigen. Skulle kunna ha varit en miniserie för ABC likaväl. Det som skiljer är ju framförandet. Kate Nelligans soloprestation som den desperata mamman är helt enorm. Inget teatraliskt överspel utan små, små detaljer. Ansiktsuttryck och pauser. Man känner nerven. Susan jobbar som litteraturprofessor och just den här krocken mellan hennes skyddade värld av kultur och litteratur som möter gatans grymhet och verklighet kryper verkligen under skinnet.
  Två timmar är filmen, men känns längre. På ett positivt sätt. Det känns som att jag suttit och kollat genom tio avsnitt av en jättebra Netflix-serie, fast med den positiva skillnaden att detta är New York 1983. En annan tid, nästan 40 år sedan, men ändå samma grundpanik som det skulle vara idag. Var är Alex någonstans?

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Det märks att du gillade och kom in i filmen. Och jag håller med dig, gillar också mycket av det du tar upp med New York, hösten, tidigt 80-tal osv. Kate Nelligan och Judd Hirsch ger båda kvalitetsprestationer, den saken är säker.

    När jag läser min text om filmen har jag noterat att filmen är inspirerad av ett verkligt fall som skedde 1979.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2018/11/without-trace.html

    SvaraRadera