tisdag 16 november 2021

Ljuva Frihet

Ljuva Frihet
Sweet Liberty
1986
Bolag: Esselte Video

  Alan Alda har jag i stort sett ett gott öga till. Hans självgoda New York-neuroser känns mer sympatiska (och förvisso mer lättsmälta) än Woody Allens, Han har dock fler dåliga filmer i sin filmografi, vilket gjort att rätt många filmer legat osedda i alla år. Idag åkte den här in i spelaren.
  Skriven och regisserad av Alan, då vet man att han i vanlig ordning skrivit in sig i historiens medelpunkt, eftertraktad och omtyckt av alla. Här spelar han historieläraren Michael Burgess som även skrivit en populär historisk roman om en kvinnas kamp under det amerikanska inbördeskriget. Nu ska boken filmatiserats i småstaden han bor i, och plötsligt är han i händelsernas centrum.
  Dock blir han snabbt besviken när han inser att Hollywood inte tänkt sig att göra ett gripande historiskt drama utan en lättsam komedi. En sak han gillar dock är Faith Healy (Michelle Pfeiffer), skådespelerskan i den kvinnliga huvudrollen, som han tycker ser ut precis som han tänker sig hjältinnan i boken. Hon vill lära känna honom för att lära känna karaktären, de inleder en romans som inte alls är söt utan bara konstig.
  Michael går nämligen i giftastankar med lärarkollegan Gretchen (Lise Holboldt) som även hon faller lite utanför ramen när hon börjar träffa filmens manliga huvudroll (Michael Caine).
  Så filmen går alltså ut på två saker: Buskisen kring de här fyras korsvisa relationer och Michaels frustration över att filmen inte alls blir som han vill.
  En komedi får ju gärna vara lite rolig, och det tycker jag verkligen inte den här filmen är. Bäst är den tvärtom när den inte försöker vara rolig eller dråplig utan håller sig till det som Alan Alda (och alla hans New York-kompisar) är bäst på: New York-snackig dialog om ingenting alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar