torsdag 9 december 2021

Sitt i Båten

Sitt i Båten
Dejlig Er Fjorden
1985
Bolag: Video Trade

  Norgeveckan är inte över! Härnäst får den norska komedin en chans till revansch efter den minst sagt snålskrattade Fleksnes-filmen. Det blir samtidigt en ny chans för Rolv Wesenlund att skina. Det är ju speciellt alltså, med de här andra filmerna med skådisar som är enbart eller väldigt förknippade med en rollkaraktär. Hur det liksom är Fleksnes man ser, även om Rolv i denna filmen heter Svanlund.
  Denna Svanlund är så klart inte helt olik Marve. En osympatisk loser som jobbar på en bilskrot och efter ett antal misstag så tycker chefen att han ska köpa en båt och ta en lång semester med familjen. Och hålla sig borta från jobbet.
  Svanlund köper en alldeles för dyr och stor båt, som han dessutom inte kan hantera, så ni fattar vart det barkar. Ett Päron Till Farsa på fjordsemester. 
  Det är himla svårt med komedi från udda länder alltså. Humor överlag. Nu ligger väl Norge ganska nära oss kulturellt men det är ändå svårt att ta sig an en film där man vet att den tänkta publiken (norrmän) vrider sig av skratt bara de ser Rolv Wesenlund. Filmen bygger inte på ett rolig manus, en rolig story eller nåt annat fiffigt utan den står helt och faller med Fleksnes. Lite som att visa Robert Gustafssons roligaste gubbar för en polack. Eller de där Eurovision-bidragen där man skickat nån lokal humorstjärna. Dömt att misslyckas ur sitt sammanhang.
  Så inte har man speciellt roligt när man ser den här filmen. Den står sig inte speciellt väl med sin svenska kusin SOS - En Segelsällskapsresa heller, alldeles för få roliga scener och framför allt för få dimensioner. Detta är mer som om man gjort en film av bara den där gubben som övar segling med sin fru i hammocken.
  Men hey, upp med hakan lite nu. Det är ändå sommaren 1985. Ungdomarna har turkosa tennisskjortor och spelar fräck instrumentalmusik av Bengt Palmers-typ. Sommarkomedi. Det är nåt visst. Och behöver inte vara så roligt, egentligen.
  Klart bättre än Fleksnes-filmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar