fredag 10 december 2021

Plastpåsen

Plastpåsen
Plastposen
1986
Bolag: Sandrews

  Jag avrundar Norgeveckan med denna klassiska hyllvärmare från videons stora år. Det var väl även Jon Skolmens stora år, i alla fall här i Sverige, med Sällskapsresan II och Nöjesmassakern i färskt minne. Och precis som med Rolv Wesenlund och hans Fleksnes så är det svårt för en så tydlig aura som Jon Skolmen att vara något annat än sin Ole Bramserud.
  Här spelar han i alla fall en man som heter Reinert. En morgon går han ut i morgonrocken för att slänga soporna och märker då att det är fullt i hans egen tunna. Han testar då grannens som också är full, beger sig vidare ut på gatan för att mötas av samma sak.
  Då tar han beslutet att helt enkelt hiva sin soppåse över ett staket. Men det blir inte riktigt som han tänkt. Påsen träffar en bil bestående av tre män som precis rånat en bank och även den efterföljande polisen på motorcykel blir träffad och krockar.
  För att reda ut missödet får Reinert följa med till polisstationen och när han förstår att han faktiskt är misstänkt för att vara en del av rånet så försöker han fly från polisen. Och det gör han i ungefär 80 minuter. I morgonrock. Sällan har jag sett ett så kärnfullt omslag till en film. Exakt sådär ser filmen ut.
  Sedan blir det komplikationer så klart. Han råkar ut för en olycka och hamnar på samma sjukhus som rånarna. Ajajaj. Han klär ut sig till läkare för att komma därifrån. Komplikationer igen.
  Ja, hade jag sett den här som 10-åring så hade den nog varit på klassikerhyllan i mitt liv idag. Här finns alla ingredienser för en bra film, enligt mig på den tiden. Det är klantigt, det är actionfyllt. Men det är ju som gjort för barn, på något vis. Har svårt att tro att någon över tolv tycker det är roligt med en skenande sjukhussäng eller en polis som fastnar i ett staket.
  Men precis som med Wesenlunds seglarfilm så får man istället unna sig att njuta lite av brinnande 80-tal. Allt skriker 80-tal på ett videomysigt sätt. Den där typiskt svenska (och norska?) actionmusiken med fräcka synttrummor. Till och med själva plastpåsen är 110% 80-tal.
  En norsk Strul kan man väl kalla Plastpåsen. Det vore nästan roligare om detta varit en spin-off på Ole Bramserud-karaktären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar